joi, 8 mai 2008

Povestea satului


Spre sfarsitul anului 1447, satul Ceptura s-a inzapezit ca mai toate satele din Campia Romana: " Abia se mai ghicea, sub niste gurguie de nea proaspata din care itesc spre cerul sur, fumurile gospodariilor. Putine subtirele, ca sa nu fie vazute de turcii care s-au aratat spre sfarsitul lui noembrie, de Sfantul Andrei, pe drumul ce coboara spre Istrita." Asa povestea mos Pandele amintirile pe care le avea de la strabunici sai despre turci care au poposit o vreme pe meleagurile noastre si de la care satul nostru si-ar fi luat denumirea - Ceptura : "CEP" de la cepul de butoi, deoarece dealurile care coborau din munti, erau acoperite in cele patru zari de vita de vie, iar "tura" de la comoara descoperita de ceptureni: o oala cu monezi turcesti, denumite "ture". Decoperirile arheologice din Budureasca, la nordul Cepturei, atesta faptul ca satul nostru era cunoscut cu mult inainte de cele povestite mai sus. In scrierile acestora, denumirea satului provine de la cuvantul "cepi" ce denumeste taiatul viei -- ocopatie stramosasca.

Satul numara atunci vreo 20 de case mari din lut in Vatra Obstei, alte 20-30 de bordee mai spre camp de-a lungul paraului Ceptureanca si pe sub dealuri.

Astazi, comuna Ceptura, formata din cinci sate: Ceptura de jos, Ceptura de sus, Soimesti, Rotari si Malul Rosu, se resfira pe mai multe dealuri si vai abrupte, care coboara in trepte spre sud facand trecerea spre campie. Pe ele cresc pomi roditori, dar vita de vie ocupa mari suprafete, in special pe pantele dealurilor. Spre nord-est Ceptura este inconjurata de paduri seculare. Exista in sat o casa, cunoscuta ca fiind cea mai veche, ce pastraza stilul vechi de constructie, taranesc, cu prispa.

De cand se stiu, cepturenii se ocupa cu cultivarea cerealelor, pomicultura, viticultura, cresterea animalelor si mineritul. Ei au stiut sa imbine intodauna armonios harnicia pe ogoare cu cantatul si jocul, fiind pastratori unor minunate traditi: plugusorul, mascatii, capra si multe alte colinde, cum nu se mai afla in alte sate.



extras din: "ISTORIA ORALA a traditiilor si mestesugurilor cepturenilor de odinioara"

lucrare realizata de elevii Scolii Generale Ceptura - Prahova

Niciun comentariu: